Priprema za rodilište

Prije nego idete roditi trebate obaviti par stvari. Pripremiti potrebne papire, stvari za bebu, stvari za sebe... A i trebate razmisliti gdje biste voljeli roditi.


Odabir bolnice

Imate pravo poći roditi gdje želite. No ukoliko je u pitanju neka komplikacija ili nema mjesta u bolnici gdje dođete mogu vas odbiti i poslati drugdje, primjerice u Petrovu.
Uslijed proučavanja raznih iskustava ja sam odlučila roditi u Sloveniji u bolnici Jesenice jer mi se nisu svidjela iskustva iz Hrvatske. Nakon što sam vidjela video s Evom Macun, koja je voditelj porodiljnog odjela u Jesenicama, konačna odluka je pala. Doktorica je potpuno pristupačna, divan čovjek, a koliko je skromna vidite i u videu. Jako sam zadovoljna tom odlukom i rekla bih da mi je odabir bolnice bio najbitnija priprema prije odlaska na porod.


Osoba na porodu

Razmislite da li želite nekoga sa sobom na porodu. Samnom je bio muž i jako sam sretna zbog toga jer je bio od velike pomoći tijekom svih faza poroda, a i prije i poslije poroda. Ako vaš muž ne podnosi krv ili zbog drugog razloga nije pogodno da bude s vama na porodu, razmislite da to bude netko drugi, primjerice mama, sestra, prijateljica ili doula. Savjetujem da odaberete nekoga jer će vam pomoć dobro doći, pa makar da osoblje vidi da niste sami jer vas onda mogu drugačije tretirati.

Ukoliko ste se odlučili za pratnju, provjerite da li je potrebno ispuniti neke uvjete u bolnici u kojoj planirate roditi. Možda je potrebno završiti tečaj baš kod njih ili nešto drugo. Inače se uobičajeni tečajevi održavaju jednom mjesečno, a raspored bar za zagrebačke imate online. Pobrinite se na vrijeme da obavite sve što je potrebno - minimalno mjesec dana prije termina.


Stvari za bebu

Za bebu trebate odjeću u kojoj ćete bebu ponijeti doma (preporučam veličinu 56 osim ako je extra mala ili extra velika beba, ne zaboravite pamučnu kapicu), pelene (pelene za novorođenče ili platnene pelene - mi smo tetrali otkad smo došli doma bez obzira na pupak). Također trebate i nešto u čemu ćete bebu odnijeti kući. Ukoliko idete doma autom, vjerojatno je to "jaje" koje služi i kao nosiljka i kao autosjedalica za bebe. Ponesite i nekoliko tetra pelenica kako bi imali za prematanja i prekrivanja ostalih stvari na koje ćete položiti bebu. Uzmite i dekicu jer ako zahladi trebate pokriti bebu.


Stvari za mamu

Za sebe ponesite bocu s vodom i nešto za jesti. Uobičajena praksa je čokolada, no ja sam više banana tip :) Jedna mama je rekla da neke bolnice nemaju ni pribor za jelo, pa provjerite i tu informaciju za svoju bolnicu.
Zatim vam treba odjeća za doma, spavaćice (široke, da vam nije u njima problem ići na wc, da su podobne za dojenje - dekolte na gumbe i sl.), ogrtač, paket jednokratnih gaćica, ulošci (ako koristite jednokratne treba vam nekoliko paketa pamučnih uložaka s gazom, primjerice Tosama ili Lola. Ako koristite platnene nabavite uloške s ekstra jakim upijanjem ili posebne postporođajne uloške - npr. školjkicu). Ponesite i dvoje papuče - jedne za po sobi, jedne za tuširanja jer ne želite hodati bosi po nečemu upitne higijene. Vjerojatno će vam trebati i grudnjak te jastučići za dojenje (jednokratni ili perivi), iako sam ja nosila debele pamučne spavaćice koje sam često mijenjala pa to nisam koristila.
Osim toga ponesite i proizvode za osobnu higijenu, kao što su šampon, pasta i četkica za zube, češalj. Gel za tuširanje po meni ne trebate jer ga ako ćete imati ranu na vagini ne smijete koristiti, a ni na bradavicama ne bih preporučila jer i nakon vode može ostati nešto na što bi beba mogla imati reakciju. Najbolje čista voda :) Svakako će vam trebati ručnici, za kosu, za tijelo, za lice, za ruke... Ja sam ponijela dva velika i jedan mali za ruke.
Osim toga ponesite i paket maramica (običnih, za dezinfekciju, možete i vlažne ako ih koristite) i wc papir. Plastična čaša za vodu mogla bi vam dobro doći, a pripremite i punjač, mobitel, fotić i što već od tehnologija smatrate korisnim (internet može biti vrlo koristan).


Plan poroda

Plan poroda služi informativno osoblju s kojim ćete se susretati kako bi znali vaše želje u svezi s porodom. Ne možete se osloniti da ćete u određenim trenucima se sjetiti svega što želite u svezi s porodom tako da napišite što vam je bitno, iskopirajte u par primjeraka i podijelite osoblju koje će biti vezano uz vaš porod. Prije plana poroda svakako trebate i razmisliti što želite, primjerice ja nikako nisam htjela epiduralnu ni drip osim ako bi bilo zaista nužno. Epiduralna je vrlo opasna i može ozbiljno naštetiti i mami i bebi. Velika je vjerojatnost da će vam drip osim ubrzavanja poroda i pojačati bol trudova pa ćete vjerojatno tražiti i epiduralnu jer će vam bol biti prejaka. O epiduralnoj možete pročitati ovdje, a detaljnije o planu poroda ovdje.


Dokumenti

Pripremite dokumente i držite ih u torbi koju ste spremili za ponijeti u bolnicu bar mjesec dana ranije. Uzmite svu medicinsku dokumentaciju skupljenu tijekom trudnoće, trudničku knjižicu, potvrdu o tečaju ako ju imate te plan poroda ako ga imate.


Skinite nakit i lak za nokte

Ukoliko dođe do hitnih situacija tijekom poroda, ne bi smjeli imati lak za nokte i nakit. Po noktima doktori mogu vidjeti ukoliko vam se naglo pogorša stanje, a ukoliko dođe do operacije skidati ćete nakit, pa ga je bolje skinuti doma gdje su manje šanse da ga izgubite.


Informirajte se

I na kraju informirajte se gdje god možete - na internetu, kod prijatelja, u obitelji (ne nužno tim redoslijedom). Porod je bitna stvar. Može promijeniti sve što dolazi poslije toga, utjecati i na vas i bebu, a i na sve ostale s kojima ste povezani. Ako ste zaposleni otići ćete na porodiljni dovoljno prije termina da stignete proučiti sve što vam je bitno. Spomenuti ću i ovdje knjigu s informacijama koje su mi osobno bile najbitnije u danima oko poroda, a to je Iz rodina kljuna. Knjiga je često na akciji za samo 25kn s poštarinom i zaista preporučam da si ju nabavite i ponesete sa sobom, pogotovo ako se drugačije niste stigli informirati.

Nakon poroda dolazite kući i tada vam je isto potrebno da su neke stvari pripremljene unaprijed. Ali o tome u nekom od sljedećih postova.

Do čitanja,
Illy

Nema komentara:

Objavi komentar