Intervju - Arijana Hadžić (Molly)

Arijana Hadžić je sigurno svima poznata šivalica. Ono što je manje poznato je da je mama troje djece od 19, 13 i 5 godina te da sa obitelji živi u Bihaću.

Molly moderna platnena pelena

Pričala si kako dosta novinara pokušava doći do tebe. Kako se osjećaš kao poznata ličnost? Misliš li da se to može iskoristiti na pozitivan način? 
Osobno se ne osjećam kao pretjerano poznata ličnost već je posao koji radim interesantan i zanimljiv široj poulaciji pa je i interes okoline utoliko veći. Mnogi žele čuti puno toga o platnenom pelenaštvu i svemu što uopšte okružuje ovaj za većinu novi i inteesantan svijet. To je i velika pozitiva i pespektiva ovog platnenog svijeta jer daje nadu o njegovom širenju i sve većoj prisutnosti u svakodnevnom životu. Trudim se uvijek iskoristiti priliku bilo kad i bilo gdje upoznati sa svime sve one koji žele čuti nešto više, bili oni pobornici ili ne.

Kada bi se morala predstaviti u nekoliko riječi, što bi rekla o sebi? Tko je Arijana?
Govoriti o sebi nije ni lako ni baš interesantno ali u svakom slučaju sam osoba jako uporna i principijelna, koja u životu ima svoje ciljeve i ne odustaje laku u njihovom realiziranju. Kada nešto želim to nastojim pod svaku cijenu ostvariti. Veliki sam vizionar i borac. Kroz sva životna putovanja, u ovom našem svijetu i okruženju, nimalo lako nije se izboriti, ali nastojim pronaći riješenja i put kojim se može probiti i isplivati na površinu. Iako sam i supruga i majka troje djece to me ne sprečava da živim svoje snove i ideje. Jedna od njih je upravo i svijet platnenog pelenaštva pa svaki dan nastojim što bolje izbalansiraiti minute i sate da nitko ne ostane zanemaren i zaboravljen. Emotivac sam veliki i upravo je to jedna od mojih osobina koja me vodi jer vjerujem da sve što se u životu radi srcem je ispravno i dobro.

Što smatraš svojom najvećom vrlinom, a što manom?
Moja najveća vrlina bi dakle bila upornost, istrajnost sa kojima su protkani svi moji dani uz veliku dozu emocija koje mi pomažu da sve ono što na izgled se čini nemogućim ipak ostvarim. A mana.... hm... Još je teže o svom manama, naravno, ali ako baš moram to reći sigurno je najveća što nemam baš „mjere“ u svemu, pa često uparavo na svoju štetu završim dan iscrpljena ali sretna i što ponekad, vođena upravo emocijama, okusim svu okrutnost i društva i pojedinaca koji ne znaju cijeniti ono dobro i plemenito.

Kako je došlo do toga da izrađuješ rukotvorine? Baviš li se time čitav (radni) život?

Cijelog života sam „kreativna duša“ i od malih nogu sam u društvu svih mogućih ručnih radova od kojih mi je najbolje išlo SVE. Sve dugujem mami koja mi je dala osnove svega na čemu sam joj neizmjerno zahvalna aliiiiiii i tati koji je dok sam još bila mala uvijek stajao u moju obranu kada je prijetilo da nešto krivo uradim, sašijem ili izrežem. Puno je pojekata kojima sam se bavila kroz život. Sa platnenim divotama se družim više od 2 godine ali se osjećam kao da je to cijeli moj život tu bilo.

Jesi li imala kakvu drugu ideju što bi voljela raditi? 
O nekom drugom vidu rada trenutno ne razmišljam niti želim... Jer ovaj šareni svijet je moj život.

Kako izgleda tvoj tipičan dan?
Moji radni dani su veoma slični jedan drugom i čak i vikendi nemaju često obilježja vikenda. Nakon jutarnjeg svakodnevnog rituala kafe i pripeme za početak radnog dana su vrtić i škola i naravno odlazak u radnju. Svi poslovi u radnji su veoma povezani i isprepleteni tako da se prva jutarnja aktivnost nastavlja na radnju iz jučerašnjeg dana. Krojenje, šivanje, kreiranje i nadasve kontakt sa svim znatiželjnim mamama se isprepliću tokom cijelog dana. Tu su obavezne pauze uz kafu i osvježenje. Svakodnevno ispunjavam sve sitne i krupne željice kako bi pelenice odgovarale baš nekoj debeloj guzi.

Voliš li svoj posao? Da li te ispunjava ili je to posao kao svaki drugi gdje čovjek treba zaraditi za život? 
Jako volim svoj posao i sva moja ljubav je utkana u svaki šav i nikako ne doživljavam ovaj posao kao „posao“ i rutinu koju mnogi imaju svaki dan jer nastojim svakoj peleni udahnuti nešto posebno što će malu veselu glavicu učiniti upavo jedinstvenom zbog tog i da se i beba i posebno mama osjećaju sretno i zadovoljno, jer sam upravo tad i ja sretna.

Kako izgledaju tvoji godišnji odmori? Da li odeš negdje se odmoriti ili šivaš i onda radi užitka?
Moji godišnji odmori su tipični. Nastojim se tad odmoriti i posvetiti više djeci i porodici, šivanje je tad daleko od mene, ali uvijek nađem par trenutaka kada se javim svima i odgovorim na pitanja i narudžbe jer male guze ne znaju šta je odmor i bez obzira na sve žele svoje pelenice. I koliko god uživala u odmoru i svemu, utoliko jedva čekam vratiti se ponovo svom šarenom svijetu.

Gdje nalaziš inspiraciju za svoj rad?
Sve moje kreacije i proizvodi su kombinacija želja, potreba i mogućnosti da se realiziraju. Danas u svijetu je puno ponuđeno po tom pitanju modela i vrsta, ali volim svakoj toj opciji dodati svoj detalj i nešto što eventualno smatram da bi bilo bolje... ljepše.... funkcionalnije. Krojeve prilagođavam željama i potrebama, radim na njihovom usavršavanju i uvijek konsultiram mame, njihova mišljenja su mi veoma bitna, jer upravo su one na „prvoj crti obrane“ i te koje znaju najbolje kako koja pelena funkcioniše. Tržište je veoma ograničeno što je najveći problem u ovom poslu pa su nabavke materijala jako otežane. Aliiii ne i neostvarive.

Da li imaš pomoć ili radiš sama?
Iza imena Molly naravno stoji cijeli jedan mali tim koji jako dobro funkcioniše. Svi posebno imaju svoje poslove i zadatke među kojima posebno bih istakla nesebičnu pomoć moje bolje polovine koja je tu za sve tehničke poslove i poslove oko organizacije proizvodnje tako da sve u radnji funkcioniše kao prava mala tvornica. Njegova potpora u svemu i njegovo vjerovanje u moje vizije i ideje su stub mog uspjeha jer jedino tako ideje mogu doživjeti svoje realizacije kada ti podrška ne izostane tamo gdje je najbitnija. Također velika potpora je i mama koja je tu od prvog dana. Ostatak ekipe predano i svakodnevno radi na realizaciji planova i porudžbina.

Imaš li neku ekskluzivnu informaciju za čitatelje, primjerice neki proizvod koji je u planu izrade, a još uvijek nije došao na svjetlo dana?
Ovim putem bih svim mojim vjernim fanovima i ljubiteljima Mollyca, i svima onima koji će to tek postati... poručila da ću nastaviti sa svojim idejama i izradom svih divotica i pokušati udovoljiti svim budućim izazovima platnenog pelenaštva. Saslušati svaku sugestiju i ideju u cilju što boljeg proizvoda i nastojati učiniti sretnim sve mame i bebe... ali i tate koji se sve više uključuju u ovaj mali svijet. Obećajem da ću vas redovno izluđivati sa svim dezenima i modelima, šarenilom i ludorijama - jer znam da mi to opraštate .
Vaša Molly

Imate li vi neko pitanje za Arijanu? Upitajte ga ovdje u komentaru ili na Face stranici.

Do čitanja,
Illy

Nema komentara:

Objavi komentar