Intervju - Jasna Škiljan (Vila Sunčica)

Iz okolice Varaždina dolazi Jasna Škiljan, vlasnica Vile Sunčice. Također ima i website gdje možete pročitati jedan od najljepših tekstova O nama, koji zvuči kao pripovjetka i odražava maštovitost ove mame troje djece, od 17, 13 i 8 godina.

Logotip branda Vila Sunčica

Kada bi se morala predstaviti u nekoliko riječi, što bi rekla o sebi? Tko je Jasna?
Jasna je kreativka koja od malih nogu voli svoje ideje pretvarati u djela. Ponosna i vesela samohrana majka troje divne djece.

Što smatraš svojom najvećom vrlinom, a što manom?
Moja najveća vrlina je upornost. Najveća mana što si često uzmem više obaveza nego što imam vremena.

Kako je došlo do toga da izrađuješ rukotvorine? Baviš li se time čitav (radni) život?

Kao mala sam uvijek voljela izrađivati stvari. Počelo je kad sam s 5 godina počela izrađivati odjeću za svoje lutke. S 10 godina sam sašila svoje prve odjevne predmete. Kad sam bila trudna sa svojim trećim djetetom, ponovno sam sjela za mašinu i počela šivati platnene pelene za nju. Počela sam šivati iz hobija kad su me prijatelji molili da i njima sašijem platnene pelene. Zaljubila sam se u šivanje i bez obzira na redovan posao koji imam i od kojeg živim, nastavila sam s šivanjem. Voljela bih kad bih jednog dana mogla živjeti samo od šivanja, no zasad to nije moguće.

Jesi li imala kakvu drugu ideju što bi voljela raditi? 
Imam ja puno ideja što bi voljela raditi, no uz redovan posao i troje djece nemam vremena za sve.

Kako izgleda tvoj tipičan dan?
Svako jutro dižem se oko 6,30, ako imam narudžbi, često to bude i ranije pa šivam prije odlaska na posao. Oko 7 budim djecu i spremamo se za školu i posao. Na poslu sam od 8,00 do 16,00 sati. Kad dođem doma treba napravit ručak, vozit klince na slobodne aktivnosti, pomoći im oko zadaće. Uobičajeno je da dok se ručak kuha, za to vrijeme krojim naručene proizvode pa navečer oko 7 sjedam za mašinu i šivam. Djeca se tada igraju ili gledaju crtiće pa oko 10 spremam njih u krevet. Ja se nakon toga vraćam za mašinu pa šivam do 11 ili 12 sati kada odlazim u krevet.

Voliš li svoj posao? Da li te ispunjava ili je to posao kao svaki drugi gdje čovjek treba zaraditi za život? 
Volim ovaj posao šivanja. Više puta sam htjela prestati, ali kupci me zovu i nakon 8-satnog rada za računalom, rad rukama me psihički opušta, a svaki put kad pakiram gotove pelenice osjećam sreću i zadovoljstvo napravljenim. Svaki put kad sašijem nešto novo, bilo da je izašlo kao ideja iz moje glave, bilo da je posebna želja nekog kupca, uvijek sam uzbuđena i sretna kad uspijem. Nažalost od ovog posla ne mogu živjeti, budući da moram plaćati kredit za kuću i hraniti troje djece, moram se držati svoje stabilnosti koju imam na redovnom poslu pa nemam dovoljno vremena za razvoj svoje male tvrtke.

Da li bi preporučila ovaj posao? Zašto?
Preporučila bi svakom koga uveseljava stvaranje da ide za svojim željama i pokuša ostvariti svoje snove jer najljepše je raditi posao koji voliš.

Kada bi mogla nešto promijeniti u svom poslu, što bi to bilo?
Kada bi mogla voljela bi raditi samo ovaj posao i stvarati nove proizvode jer mi je glava puna ideja, no trenutno nemam dovoljno vremena za to, možda jednog dana kad djeca porastu i ne budu više ovisna o meni uspijem ostvariti svoje snove i želje.

Što nikad ne bi mijenjala?
Ne bi mijenjala mjesto rada, najljepše mi je što mogu raditi kod kuće.

Kako izgledaju tvoji godišnji odmori? Da li odeš negdje se odmoriti ili šivaš i onda radi užitka?
Svoj godišnji odmor koristim za putovanje s djecom. Volimo kampirati pa kroz godinu štedimo kako bi mogli otići na put u neku drugu državu. Odemo na put od 3-7 dana i upoznajemo druge gradove i ljude. Uživamo u novim stvarima, obično posjetimo neki zabavni park i zajedno se smijemo i razgovaramo o svemu.

Da li ima neka druga šivalica s kojom rado voliš popiti kavu ili popričati?
Nažalost nemam puno vremena za kave, no u kontaktu sam s Martinom Toth Vidačić koja mi je blizu pa se ponekad nađemo i pričamo o svojem šivanju, iskustvu s dobavljačima i kupcima, o materijalima koje kupujemo i slično.

Gdje nalaziš inspiraciju za svoj rad?
U zadovoljnim kupcima. Uvijek nastojim poboljšati svoje proizvode i ispuniti želje mamama koje imaju svoje ideje. Budući da sam i sama mama, često mi padne na pamet ideja o nečem što bi voljela da moja djeca imaju i tako nastaju moji proizvodi.

Da li imaš pomoć ili radiš sama?
Radim sama, često se moja kćerkica vrti oko mene i želi sa mnom raditi pa joj uvijek dam da sudjeluje pa onda ona sama smišlja proizvode koje šiva za sebe ili svoje igračke.

Imaš li neku ekskluzivnu informaciju za čitatelje, primjerice neki proizvod koji je u planu izrade, a još uvijek nije došao na svjetlo dana?
Trenutno od obaveza nemam vremena za razvoj novih proizvoda, ali imam neke nove dezene koje ću predstaviti kroz koji dan, a vrlo vjerojatno ću biti na sajmu u Westgateu pa pozivam sve mame da nas posjete tamo.

Ovo nije prvi intervju za Jasnu. Za Večernjak je pred neke 2 godine također dala intervju (klik za veću sliku).
 

Uskoro ćemo objaviti i nagradnu igru u suradnji s Vilom Sunčicom pa pratite objave.
Imate li vi neko pitanje za Jasnu? Upitajte ga ovdje u komentaru ili na Face stranici.

Do čitanja,
Illy

Nema komentara:

Objavi komentar