Dijete na putu - 20 savjeta za uštedu

Svi znamo da uz djecu dolazi i određen poveći iznos koji obitelj troši, pogotovo na početku kad odjednom moramo pokupovati hrpu stvari. Donosim vam neke svoje savjete i ideje kako smanjiti troškove. Ovo će biti podulji post pa slobodno prvo pripremite kavicu.

1. Dojite

Dojenje je besplatno. Osim svih benefita koje donosi, odlično je dakle i za budžet. Izborite se za dojenje, i u rodilištu i doma. Ako nećete dojiti morati ćete koristiti mliječnu formulu, koja niti je toliko dobra za zdravlje vašeg djeteta, niti je jeftina.

Prije poroda proučite probleme u vezi dojenja, i kako se nositi s njima. I ja sam imala nemali broj problema na početku, no sad je sve riješeno i dojimo kao velike. Puno mi je pomogla Rodina knjiga Iz rodina kljuna koja često bude na cijeni od samo 25kn s uključenom poštarinom. Osim savjeta o dojenju sadrži i hrpu drugih vrlo korisnih informacija. Možete se učlaniti i u Facebook grupu potpore dojenju ili nazvati telefone za potporu dojenju ako ćete trebati dodatnu pomoć.

Ako nemate vremena dojiti, možete se i izdojiti. Izdojeno mlijeko se neće pokvariti od nekoliko sati do 6 mjeseci, ovisno o načinu čuvanja (na sobnoj temperaturi, u hladnjaku, u zamrzivaču).


2. Nemojte kupovati puno istih stvari unaprijed

Prije nego što se beba rodi svakako trebate biti pripremljeni. No to ne znači da trebate kupiti 10 bočica, 5 pakovanja pelena za novorođenče, robice kao da ćete roditi petorke... Kupite ono što će vam trebati na početku, jer trebate vidjeti što vama i bebi odgovara. Lako onda nadopunite kolekciju. Posebice pripazite s odjećom i pelenama, ako kupujete po veličinama. Iznenaditi ćete se koliko brzo beba raste i prerasta stvari. Moje dijete je u prvih mjesec dana dobilo 1,5kg i 7cm pa su početne stvari u manje od mjesec dana postale neodgovarajuće.


3. Kupujete na akciji

Zaista nema potrebe kupovati po punoj cijeni, kad svi dućani, čak i privatne šivalice imaju redovne akcije. Primjerice ako ste iz Zg ili St, City Centar Žuta srijeda donosi uvijek popuste u svojim dućanima za bebe i djecu, a ta je akcija svakih mjesec dana. Ako primjerice kupujete kolica za tisuću kuna ili više, čak i samo 10% popusta vam može uštedjeti koju stotinu.


4. Kupujte multifunkcionalne stvari

2u1 ili 3u1 stvari su svakako isplative. Na primjer ja sam kupila u setu kolica, sjedalicu za djecu do 9kg koja je istovremeno i jaje u kojem sam dijete iznijela iz rodilišta. Sve je koštalo nekih 1000kn, a iskoristila sam, po savjetu br.3, još i dodatni popust (Žuta srijeda) pa me je ispalo 800kn.


5. Kupujte višestruko iskoristive stvari

I sami znate koliko stvari kupite, iskoristite i bacite u smeće kao doslovno bačen novac. Ali to za veliku većinu stvari stvarno nije nužno.

Primjerice, umjesto gomilanja smeća za pelene, možete kupiti platnene pelene koje se mogu koristiti na isti način kao jednokratne, a nakon što ih ponovo operete koristite ih opet. Ovdje zaista štedite nekoliko tisuća kuna tijekom djetetove potrebe za pelenama (ili bolje rečeno roditeljske potrebe za pelenama). Ovdje imate detaljan izračun, a kratko da spomenem da za 2 godine potrošite 8000kn za jednokratne pelene, dok za platnene možete izdvojiti od 1000 do 3000kn za taj isti period, ovisno što vam se svidi od raznih vrsta.

Drugi primjer su nepropusne podloge za prematanje, ja ih imam 4. Prva je iz Ikee, koštala 40kn, bijele boje i koristla sam ju ispod plahte za bebu. Druge dvije su koštale 30kn, nešto su manjih dimenzija, lijepe i šarene, također nepropusne. Četvrta je koštala 45kn, a imam ju jer je duplih dimenzija od gore spomenutih. Ovdje sam pisala o njima.
Prije nabavke podloga koristila sam jednokratne gdje je paket 80kn koji potrošite u par tjedana, ima gornji sloj vateni koji beba stalno zakači svojim nogicama i cufa se. Nikako dobro ni isplativo.

Treći primjer su vlažne maramice umjesto kojih možete kupiti krpice za brisanje (cijena oko 4kn/kom), namočite ih u toploj vodi i prebrišete guzu bez kemikalija.

Imate primjere uštede i za mame. Umjesto jednokratnih blazinica za dojke nabavite perive koje koštaju oko 10kn/par. Kasnije ih možete koristiti i za uklanjanje šminke.

Da ne duljim s primjerima, pitajte ako trebate još ideja. I ovako je preočito kako mi je ovo najdraži savjet :)


6. Kupujte stvari koje može obući i dječak i curica

Ovo je također višestruko iskoristiva stvar, ali vrijedi posebno napomenuti. Ako planirate više djece, na ovaj način možete iskoristiti sve od prethodnog djeteta. Također će vam biti lakše i prodati stvari jer će odgovarati svim mamama (tj. bebama) te tako možete vratiti dio uloženog novca.


7. Kupujte odjeću za bebu strateški

Obzirom na to kako bebe brzo rastu, nije dobro kupovati puno odjeće iste veličine. A kad primjetite da bi trebalo kupiti novu veličinu radije uzmite veličinu veće pa potfrknite što je dugačko jer će i to vjerujte brzo iznositi.

Također možete kupiti i rabljeno jer je robica za bebe kratko korištena i u dobrom stanju pa nema razloga da ne posluži još koji put i drugoj bebi. Ja sam kupovala setove robice gdje me je jedan komad znao izlaziti i po 5kn. Naravno da vam se ne isplati kupiti komad po komad na taj način zbog poštarine, nego kupite sljedeće 2 veličine onog što najviše koristite imajući na umu godišnje doba koje dolazi.


8. Nemojte kupovati nepotrebno

Bebama nije potrebno dosta stvari koje se prodaju ili ih nije potrebno toliko koliko mislite. Ono što se rijetko koristi kupite maksimalno 2 komada. A primjerice obuću za bebu koja ne hoda ne kupujte uopće, osim ako vas baš srce ne vuče za tim. Rukavice također možete preskočiti i po (rijetkoj) potrebi navući bebi čarapice preko rukica.

Razni dodaci koji su simpatični zapravo nisu potrebni. Primjer za to je jastučić koji ne samo da ne koristi bebi, nego predstavlja i opasnost od gušenja.

Također ni skupe stvari koje ćete kratko koristiti često nisu potrebne. Primjerce komoda za prematanje, podloga za prematanje ili čak krevetić. To sve je trošak od par tisuća kuna.

Komoda za prematanje uz podlogu sadrži i kadicu te ladice. Kadicu možete zasebno kupiti, primjerice Ikea, za par desetaka kuna. Također i podlogu za 100-200kn. A umjesto ladica stvari možete držati djelomično u svom ormaru, a djelomično i na dijelu dječjeg krevetića. Beba na početku zauzima nešto više od pola duljine krevetića, ostatak iskoristite primjerice za držanje pelenica i maramica za guzu.

Podloga za prematanje vam također ne treba ako imate perive kakve sam spomenula gore.

A krevetić vam također ne treba ako će beba spavati s vama u krevetu, što se čak i preporuča.


9. Pitajte za besplatne uzorke

Na trudničkom tečaju dobili smo malo pakovanje Sudocream-a, a u rodilištu sam dobila to isto, kao i Becutan. Svaka košta i do 50kn kad kupujete u ljekarni. Također možete i svoju patronažnu sestru ili pedijatra tražiti uzorke.


10. Koristite prirodne alternative

Nakon početnog crvenila koje smo rješavali s Bekutanom i Sudocremom prešli smo na prirodnije, zdravije i puno jeftinije varijante. Trenutno smo na hladno prešanom bademovom i kantarionovom ulju s kojim ponekad nakon brisanja guze čistom vodom potapkamo područja koja su crvena ili imaju tendenciju postati. Bočica bademovog ulja je oko 40kn, a nama traje par mjeseci. Može se koristiti i za tjemenicu i za crvenilo vrata te za razne namjene svih ukućana - ja koristim umjesto kreme za ruke.


11. Ne trošite novac na kozmetiku za bebu

Mi ne koristimo ništa osim bademovog ulja i vode. I za puno drugih mama znam da tako rade, čak i nakon što beba pređe godinu dana. Ako ipak želite koristiti neku kozmetiku, kupite radije nešto blago što možete koristiti i za kosu i za tijelo.


12. Napravite sami hranu za bebu

Čim dijete počne jesti, možete mu kuhati umjesto da kupujete skupe kašice. Zapravo je proces vrlo jednostavan, odaberete namirnice, skuhate ili ih dodate sirove te ih štapnim mikserom ili u blenderu usitnite. Nemojte dodavati začine kao što su sol i šećer jer kad djeca tek počnu jesti to nije potrebno - bolje će osjetiti okus namirnica bez toga. Soli dobivaju dovoljno iz mlijeka, a šećer tako i tako nije zdrav i sasvim je nepotreban u tom obliku.
Najbolje je kupovati sezonsko jer je najzdravije i najjeftinije. Primjerice sad bi mogli skuhati kesten ili bundevu, smiksati i poslužiti.


13. Napravite zalihe

Ono što se ne kvari ili može stajati mjesecima, čak i godinama, kupite na akciji i pohranite. To se odnosi i na hranu i na potrepštine. Ja tako na akcijama kupujem kašice (npr. 1+1 gratis), čokolino, a možete i mliječnu formulu te pelene. Upravo traje akcija na Čokolino u Intersparu, kila ispadne ako se ne varam 33kn, a traje do 2018.


14. Prodajte višak stvari

Svakih par tjedana do mjesec dana nakupim novu hrpicu stvari koje nam više nisu iskoristive. To može ići u čuvanje za sljedeću bebu, poklon ili u zamjenu/prodaju za popravak budžeta.


15. Posudite trudničku odjeću

Trudnička odjeća skuplja je od obične, a nositi ćete ju kratko - ja sam svoju nosila jedno 2 mjeseca. Zato probajte vidjeti da li možete nabaviti rabljeno ili posuditi od nekog tijekom tog kratkog perioda.


16. Kao poklon tražite stvari za bebu

Kad dođu rođendani, Božić ili neka druga prilika gdje bi inače dobili knjigu, parfem ili odjeću, radije zamolite ukućane, rodbinu ili prijatelje da vam kupe nešto za bebu. Možete napraviti i online popis sa kojeg mogu izabrati baš ono što vam se sviđa. Ili im usput natuknite svoje preference, kao primjerice boju odjeće.


17. Pričekajte s kupovinom stvari za bebu

Ako vam netko organizira proslavu povodom nadolazeće bebe sačekate da to prođe kako ne bi kupovali stvari koje ćete dobiti na toj proslavi. I ovdje vrijedi da možete napraviti popis što želite ili koje su vam preference za primjerice boju.


18. Nemojte kupovati igračke

Bebe prvih par mjeseci niti ne primjećuju igračke. A i velika je vjerojatnost da ćete dobiti nekoliko u poklonima.


19. Dadiljajte s prijateljima

Ako vam treba slobodnog vremena, a baka ne može uskočiti, pitajte prijateljicu ili susjedu da li bi željela dadiljati vaše dijete/djecu. U zamjenu vratite uslugu pa ćete tako obje uštedjeti novac koji bi iskeširali za dadilju.


20. Iskoristite prednosti društvenih mreža i interneta

Učlanite se u grupe koje prate akcije, gdje se prodaju ili razmjenjuju stvari.  Na taj način možete i pročitati dojmove o stvarima prije nego ih kupite te tako odabrati ono što vama odgovara.


Obzirom da je ovaj post bio poduži, vjerojatno niste uspjeli popamtiti sve ideje. Ako su vam se svidjele, predlažem da za par dana pročitate još jednom ovaj post kako bi se u određenoj situaciji lakše sjetili nekog načina za uštedu.

Do čitanja,
Illy

Nema komentara:

Objavi komentar