Intervju - Mirela Stajčić (Pelene Knofek)

Mirela je rođena i odrasla u Zagrebu, preselila u Dugo Selo, kada je smatrala da je vrijeme za dijete, psa i mačku. Sada tamo živi sa kćerkom od 4,5 godina, mužem i životinjicama. Njene rukotvorine možete pogledati na Face stranici.

Knofek Logotip

Kada bi se morala predstaviti u nekoliko riječi, što bi rekla o sebi? Tko je Mirela?
Mirela je jedna znatiželjna, uporna, samokritična i nestrpjliva osoba, ako nije sad i odmah možda nije prava stvar, traži dalje dok ne zadovolji želje i očekivanja i uvijek misli da može bolje.

Što smatraš svojom najvećom vrlinom, a što manom?
Svojom vrlinom smatram svoju upornost i predanost svojim ciljevima i ljubav prema svom poslu. A mana... Kritiziram samu sebe i uvijek mislim da imam vremena dovoljno da budem svima na raspolaganju što me povremeno košta zdravlja.

Kako je došlo do toga da izrađuješ rukotvorine? Baviš li se time čitav (radni) život?
Odrasla sam uz šivače masine, uvijek sam nešto rezuckala i šivuckala. Bez obzira na nastojanje svojih roditelja da radim nešto drugo, nešto „lakše“, ipak sam završila srednju tekstilnu za odjevnog tehničara, u nadi da je fax nešto što se podrazumjeva. Ali ne… Ljubav je bila jača i odlučila sam osnovati obitelj. I tako moja kreativna strana koja je godinama bila hobi ipak je izašla van kada sam saznala da nakon godina iščekivanja stiže moje malo čudo, tada sam si dala oduška i pustila mašti na volju. I tako je je moja struka koja je godinama bila hobi, postala moj posao. Posao koji volim ja i moja mala obitelj.

Jesi li imala kakvu drugu ideju što bi voljela raditi?
Ideje su se svakakve motale po glavi, bilo je i nekakvih pokušaja, ali ništa zadovoljavajuće. Imam ideja vezanih uz sadašnju zanimaciju ali su na čekanju dok moja damica ne poraste.

Kako izgleda tvoj tipičan dan?
Moj dan… kaže moj muž... ajooj... Buđenje oko 5:30, nakon što sredim sebe hranim svoj mali zoo (muž i ja naizmjenice), kava i par riječi razmjenimo nas dvoje i u večini slučajeva i naša zvrkica. Spremanje za vrtić, stižem doma presvlačim se i bacam na posao. Ovisno o danu i stanju u rokovniku, krojenje, šivanje ili tipkanje. Malo kućanskih poslova, malo više motanja oko špareta i odlazak po damicu. Poslijepodne druženje u kući ili odlazak na aktivnosti. Nakon što se energija u kući smiri odem još malo u radionu, nema mi pomoći, pacijent kažem vam.

Voliš li svoj posao? Da li te ispunjava ili je to posao kao svaki drugi gdje čovjek treba zaraditi za život? 
Voooolim jaaako svoj posao. Sretna sam da je to ono što me ispunjava i što mogu time zaraditi za život i životne potrebe.

Da li bi preporučila ovaj posao? Zašto?
Preporučila bih svakako, ako ste uporni i to je ono nešto što vas ispunjava i nije vam bitno da budete uvijek i svugdje prisutni… Jer način na koji ga ja doživljavam traži puno angažmana.

Kada bi mogla nešto promijeniti u svom poslu, što bi to bilo?
Promjenila bi to da ne jurcam s projekta na projekt nego da si dam malo vremena za razradit.

Što nikad ne bi mijenjala?
Ne bih mjenjala u životu svoju obitelj jer oni su mi najveća podrška u svim mojim pokušajima pa makar bili i manje uspješni. I da.. Svoje prijateljice mašinice, one su nove i još uvijek me slušaju.

Kako izgledaju tvoji godišnji odmori? Da li odeš negdje se odmoriti ili šivaš i onda radi užitka?
Godišnji odmori uglavnom radno. Odmaram se kratko i brzo mi prorade crvići. Nekoliko dana izbivanja od kuće i već mi je dosta. Tražim malo akcije, nije nužno da sam u radioni, može i malo uređivanja doma i okoliša.

Da li ima neka druga šivalica s kojom rado voliš popiti kavu ili popričati?
Kavu nikako da popijem, a popričati, naravno. Imam par dragih mi osoba, ali eto iako smo na maloj razdaljini druženje još nije bilo na rasporedu.

Gdje nalaziš inspiraciju za svoj rad?
Inspiraciju nalazim u svojoj neposrednoj blizini, u klincima koji me okružuju i njihovim mamama koje imaju neku ideju pa mi bace bubu u uho i onda ja kemijam dok ne složim.

Da li imaš pomoć ili radiš sama?
Radim sama, muž mi pomogne kad je u mogućnosti, drukeri su baš super za vježbat prstiće ;) .

Imaš li neku ekskluzivnu informaciju za čitatelje, primjerice neki proizvod koji je u planu izrade, a još uvijek nije došao na svjetlo dana?
Imam već neko vrijeme u pripravnosti jedan artikl koji budi sjećanja iz djetinjstva - mojeg - naravno. Kad izađe van možda još nekom zatreperi srčeko.

Imate li vi neko pitanje za Mirelu? Upitajte ga ovdje u komentaru ili na Face stranici.

Do čitanja,
Illy

Nema komentara:

Objavi komentar