Intervju - Jelena Dukov (Coki Loki)

Iz Beograda dolazi Jelena, majka sina od 8 i kćerke od 5 godina. Posao farmaceuta je zamijenila za šivanje eko proizvoda za bebe i majke.

Coki Loki Logotip

Kada bi se morala predstaviti u nekoliko riječi, što bi rekla o sebi? Tko je Jelena?
Netko tko voli ljude i život, izazove, rad, napredak, veliki ljubitelj prirode, dobrog provoda, optimista. Takođe i mama dva deteta.

Što smatraš svojom najvećom vrlinom, a što manom?
Kažu mi da umem da se izujem iz svojih cipela i uđem u tuđe i to mi mnogo znači jer beskrajno volim da provodim vreme sa bliskim ljudima, pa bi ovo bila možda moja najveća vrlina. Ono što mi najviše smeta kod sebe je što nekad preemotivno odreagujem na neke događaje koji zapravo nisu toliko važni.

Kako je došlo do toga da izrađuješ rukotvorine? Baviš li se time čitav (radni) život?
Ne, nisam se bavila ranije rukotvorinama. Oduvek sam volela da imam svoj dinar, da dodatno zaradim, pa sam tako kao dete prodavla med mog dede koji ga je proizvodio. Naučio me je da za vreme letnjeg raspusta ustanem pre 7 i odem na lokalnu pijacu i da sve što zaradim od prodaje, kasnije zadržim za trošak za bazen i džeparac. Kasnije sam za vreme studija farmacije držala časove hemije đacima i studentima i to je trajalo više od deset godina. Ovu sam praksu nastavila i za vreme rada u svojoj struci u apoteci. Taman sam imala nove planove vezane za časove hemije i planirala da započnem pripremnu nastavu za upis na fakultete za buduće studente, kada sam se upoznala sa platnenim pelenama. Otkrila mi ih je prijateljica i prvo sam jednu manju količinu poručila od raznih proizvođača, kako bih se upoznala sa njima u praksi, a zatim su me toliko privukle i osvojile, da sam poželela sama da ih stvaram po svom ukusu. To je bio početak.

Jesi li imala kakvu drugu ideju što bi voljela raditi?
Oduvek su me privlačile medicinske nauke i hemija, pa sam u tom smislu bila ostvarena kroz struku za koju sam se školovala.

Kako izgleda tvoj tipičan dan?
Moj dan počinje u 6,30. Ustanem, dovedem se u red, počnem pripremu doručka i onda budim decu u 7. Muž je već na pola puta do posla, jer radi u fabrici lekova i ima fabrički prevoz, pa su jutarnje obaveze oko dece uvek na meni. Oblačenje, doručak, priprema sina za školu i on odlazi u 7,50. Posle desetak minuta krećem sa ćerkom na put od 10 km ka njenom vrtiću, koji je u blizini moje radionice. Na posao stižem do 9. Radim do otprilke 17 h i šaljem pakete za taj dan. Odlazim po ćerku u vrtić, a ako nisam sve završila, u međuvremenu ćerku dovodim mužu negde na pola puta, a ja nastavljam rad do večernjih sati. Sledi povratak kući i kratak period za uživanje sa porodicom. Ili su deca već legla, pa vidim samo muža na čašici razgovora. Nekada do kasno u noć slušam kurseve ili predavanja koja me zanimaju, retko kad stignem da pogledam neki film pred spavanje. Zaspim oko 1 iza ponoći. Često ovako izgledaju i moji vikend dani, a kada to nije slučaj, porodično se organizujemo i izmislimo gde ćemo i odlazimo tamo zajedno. Nije nam toliko važno gde smo, već samo da smo zajedno.

Voliš li svoj posao? Da li te ispunjava ili je to posao kao svaki drugi gdje čovjek treba zaraditi za život? 
Ovo definitivno nije posao kao svaki drugi. U to sam sigurna jer sam pre njega imala uobičajeni posao, radeći u nekoliko apoteka. Volim rad za sebe jer je to jedini način da zaista mogu da utičem direktno na njegovu dinamiku i da imam mogućnost napretka u pravom smislu reči, kao i da osmišljavam proizvod i put kojim će moja firma ići. Posebno bih istakla veliku ljubav prema proizvodima koje izrađujem i veliko uživanje koje mi donosi sama činjenica da mogu sama da proizvedem kvalitetan, zdrav i ekološki proizvod, ali i veliko zadovoljstvo naših mušterija. To zajedno čini užitak potpunim. U praktičnom smislu, naš neobični tempo „distribucije dece“ bi bio nemoguć da ja nemam fleksibilno radno vreme, dok moj muž ima strogo kruto radno vreme. Mogućnost da uskočim gde god treba je prednost i ujedno mana, jer vreme za rad kad tad moram da nadoknadim i tu strada moje slobodno vreme.

Da li bi preporučila ovaj posao? Zašto?
Bih samo onima koji su dovoljno temeljni, uporni i posvećeni. Ovakvi proizvodi to zaslužuju. Obožavam da vidim kada neko unese dobru energiju u posao i proizvod, ali isto tako mi smeta kada vidim da neko radi sa pola volje.

Kada bi mogla nešto promijeniti u svom poslu, što bi to bilo?
Vreme koje provodim na poslu.

Što nikad ne bi mijenjala?
Ljude koje sam upoznala i sa kojima menjam iskustva.

Kako izgledaju tvoji godišnji odmori? Da li odeš negdje se odmoriti ili šivaš i onda radi užitka?
Poslednja dva leta nisam imala godišnji odmor, ali kada ga imam, najviše volim kad sednemo u naš auto i odemo negde daleko na more. Šivanje mi da tada ne pada na pamet, samo proveravam poštu i odgovorim na ono što moram.

Da li ima neka druga šivalica s kojom rado voliš popiti kavu ili popričati?
Naravno, volim da se upoznajem sa ljudima koji su u istom poslu, mada nisu svačija vrata jednako otvorena. Sarađujem poslovno sa Jelenom iz MamaZna i srećemo se na sajmovima, nekoliko puta sam se dopisivala sa Marijom Asodi i uvek su te komunikacije bile izuzetno prijatne. Takođe se dopisujem sa nekim šivalicama van zemlje, pokušavamo pomoći jedni drugima i napraviti ugodnu i zdravu atmosferu među svima nama koji se bavimo ovim poslom. Mislim da bi se po tom pitanju više moglo napraviti i kod nas.

Gdje nalaziš inspiraciju za svoj rad?
Prvenstveno u deci i želji za njihovim zdravim odrastanjem, a kroz njih i u drugoj deci. Pored toga, inspiraciju nalazim i u starim licima, koja često ne mogu imati uslove da reše sve svoje probleme. Kroz njihove potrebe, u domenu onoga što radim i stvaram, sve češće razmišljam kako bi moglo njima da se pomogne i utiče na neke segmente njihovog života i olakšaju im se potrebe.

Da li imaš pomoć ili radiš sama?
Uglavnom sve radim sama. Nekada imam pomoć kada posao traži dodatni angažman. Tu uleti muž, sestra, prijateljica...

Imaš li neku ekskluzivnu informaciju za čitatelje, primjerice neki proizvod koji je u planu izrade, a još uvijek nije došao na svjetlo dana?
Pripremamo novu liniju proizvoda za sve uzraste, ideja je još u razvoju. Ako bude sve išlo po planu, u narednih par meseci bi trebalo da ugleda svetlost dana

Jelenu su nedavno i intervjuirali za televiziju. Video možete pogledati i ovdje:


Imate li vi neko pitanje za Jelenu? Upitajte ga ovdje u komentaru ili na Face stranici.

Do čitanja,
Illy

Nema komentara:

Objavi komentar