Njega bebe - Pranje robice

Drage mame,

njega djeteta uključuje i posebnu pažnju svega što dotiče bebinu kožu. Osim pelena, bitna je i odjeća.

Po sebi već sigurno znate da su prirodni materijali najbolji kako bi koža disala i ne bi imala negativne reakcije koje može imati na umjetne. Ali i prirodne materijale možete učiniti opasnima za kožu ako ih tretirate na neispravan način, primjerice dodavanjem štetnih supstanci koje se upiju u tkaninu i tako dospiju na dijete.

U ovom postu donosim svoj postupak pranja, nadasve jednostavan i učinkovit.

 

  • Robicu koja je ukakana ili upišana čuvam u otvorenoj plastičnoj posudi (lavoru). Ukakanu robicu prvo isperem, pa dodajem u posudu. Moj način čuvanja je poznat pod terminom suho čuvanje robe do trenutka pranja. Možete čuvati i kao mokro čuvanje, gdje se roba čuva u hladnoj vodi, a tada se preporuča staviti i par kapi eteričnog ulja čajevca radi dezinfekcije, pogotovo ako ćete posudu poklopiti (kako se ne bi širili mirisi). Napisano se prvenstveno odnosi na platnene pelene, ostatak odjeće se gotovo nikada ne uprlja s fekalijama.
  • Perem bijelo, uključujući platnene pelene i robicu svaki do svaki drugi dan. Tako često mi se napuni perilica.
  • Prije pranja stavim robu (pelene, odjeću) spomenutu u prvoj točki na ispiranje, kratki program od par minuta, kako se ostatak robe ne bi prao u fekalijama, a i kako bih uštedila vrijeme na ručnom ispiranju svakog predmeta.
  • Kad taj program završi, u perilicu dodam sve ostalo što perete kao bijelo - svijetlu odjeću drugih ukućana, ručnike, posteljinu, čak i kuhinjske krpe. Nemojte zaboraviti dodati i platnene uloške (sa i bez PUL-a), nepropusne covere, i perive podloge ukoliko ih koristite.
  • U dozator za prašak dodam jednu žlicu praška (trenutno koristim Dash).
  • Omekšivač ne stavljam, te preporučam svakome da ne stavlja, zbog sastava istog koji je gori za kožu od bilo kojeg praška. Sadrži životinjske dijelove, naftne derivate, parfeme i svašta drugo što može izazvati razne reakcije.
  • Umjesto omekšivača u dozator za omekšivač dodajem ocat. Miris octa se ne osjeti, a služi za omekšivanje vode.
  • Uključim baby program koji pere dulje, nježnije i sa više vode.
  • Temperaturu namjestim na 60°C. Iskuhavanje ili pranje na 90°C nije potrebno, te bi ovako čestim pranjem oštećivao odjeću. Također, na 90°C ne bi mogli prati ništa s PUL-om, pa bi morali zasebno prati covere, uloške s nepropusnim slojem i slično.
  • Uključim i opciju za dodatnu vodu, radi što boljeg ispiranja materijala te stisnem početak programa.
  • Tijekom 5 godina platneno-pelenašenja svoje djece nismo imali nikakvih infekcija, pa je opisani postupak po našem iskustvu ispravan za zdravlje djece i ukućana.

Negativna strana postupka može biti tvrđa odjeća, što ne utječe na zdravlje, ali možda je luksuz kojeg se ne želite odreći. To nećete ni primijetiti ukoliko imate sušilicu. A ako ju nemate, možete robu protrljati među rukama kako bi omekanila. Uzrok čvršće odjeće je kamenac u vodi. 

Ako perete robu rjeđe nego ja, ili ju iz drugog razloga želite dezinficirati, osim već spomenutog postupka s eteričnim uljem čajevca, možete i dodati dezinficijens. Moj favorit je Denkmit iz DM-a, namijenjen za dječju robicu, s niskom cijenom od 15ak kuna za litru.


Sretno vam roditeljstvo!

Illy

Nema komentara:

Objavi komentar