Recept sam originalno našla na blogu Culinary postcards, a nakon toga prilagodila svom ukusu i namirnicama s kojim sam raspolagala. Nadam se da će vam se svidjeti :)
Sastojci
Voćni pekmez
- 2 šalice bobičastog voća (smrznuto ili svježe)
- 2 žlice chia sjemenki
- 1 žlica zaslađivača po izboru
Podloga
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1/2 šalice mljevenih orašastih plodova (u mojoj verziji orasi)
- 1 žlica tekućeg zaslađivača po izboru (sirup od datulja/riže/agavin, med)
- 1 žlica kokosovog ulja - rastopljenog
- 1 čajna žličica kakaa
Krema
- 2/3 šalice kikiriki maslaca
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 2 žlice tekućeg zaslađivača po izboru
Kakao preljev
- 1/3 šalice kakaa (može i 1/4)
- 2-3 žlice kokosovog ulja
- 3 žlice tekućeg zaslađivača po izboru
Voćni pekmez
Usitnite bobice štapnim mikserom i protisnite kroz cjediljku da uklonite sjemenke. Dodajte chia sjemenke i sladilo, dobro promiješajte i stavite u frižider. Ja sam koristila Ledo šumsko voće, smrznutu varijantu, koju sam na laganoj vatri otopila, jer kako inače ukloniti sjemenke :)
Podloga
Sameljite zobene pahuljice u blenderu. Dodajte mljevene orahe (ili bademe, lješnjake...). Suhe sastojke spojite, pa dodajte mokre i sjedinite dok ne budete zadovoljni konzistencijom. Utisnite u manji kalup, 10x20 cm. Zgodno je radi lakšeg vađenja prvo u kalup staviti papir za pečenje. Stavite na minus stupnjeve dok ne očvrsne (cca 15ak minuta, ja po ovom vremenu koristim prozorsku dasku za hlađenje).
Krema
U lončić stavite sve sastojke i na pari ili minimalnoj vatri otopite i promiješajte. Premažite preko podloge i stavite u škrinju dok ne očvrsne. Dok očvrsne premažite prethodno pripremljen voćni pekmez i vratite na hladno da očvrsne i pekmez. Kikiriki maslac možete zamijeniti s nekim drugim, npr. bademovim.
Kakao preljev
U lončić stavite sve sastojke i na pari ili minimalnoj vatri otopite i promiješajte. Izvadite očvrsnuti kolač, narežite na šnite i prelijte preljevom. Pokušala sam napraviti i verziju gdje čitav kolač prelijem i nije dobra - neda se rezati, pekmez se razlijeva i sl. Naučite na mojoj pogrešci :)
Konzumacija
Ovo je iznimno zasitan desert. U frižideru čuvajte oko 3 dana, a zatim premjestite u škrinju ako ne stignete pojesti, tamo je sigurno još 3 tjedna.
Dobar tek!
Illy
Nema komentara:
Objavi komentar